5-ите поред за 2 години парламентарни избори в България едва ли

...
5-ите поред за 2 години парламентарни избори в България едва ли
Коментари Харесай

Politico за „Републиката на Радев“: Безизходицата в България дава власт на нейния изплъзващ се президент


5-ите подред за 2 години парламентарни избори в България едва ли ще преодолеят политическата парализа, най-вероятно в изборната нощ главният печеливш ще бъде президентът Румен Радев и това ще продължи да носи последствия за външната политика на натовската страна, до момента в който в Украйна тече война.

Не е напълно ясно какви са задачите му. Той е хлъзгава и представяща се в разнообразни функции персона, само че никой не се съмнява в упоритостта на 59-годишния някогашен водач да дърпа конците в ръководството и да остане в политиката след края на мандата му през 2026 година

Това написа влиятелното европейско издание „ Politico “ в изострен разбор на положението на България дни преди изборите. Заглавието също е показателно: „ Републиката на Радев: Безизходицата в България дава власт на нейния неосезаем президент “

Изборите в неделя надали ще прекратят дългия застой в България, предвижда „ Politico “. Това значи, че нощта след изборите още веднъж ще бъде на енигматичния Румен Радев.

Българските президенти нормално имат най-вече церемониални функционалности. Но
безспорната каша в българските парламентарни партии
през последните 2 години значи, че някогашният водач на „ МиГ-29 “ и командващ Военновъздушни сили в този момент играе прекомерно огромна роля, като назначава служебни държавни управления. Това има съществено отражение върху външната политика на членуващата в НАТО страна по време на войната в Украйна.

Какъв е неговият дневен ред? Борец срещу корупцията или проруска марионетка? Той е прекомерно хлъзгава и гъвкава персона, с цел да бъде притиснат. Но никой не се съмнява в упоритостите му да дърпа конците.

Той бе малко прочут, преди да излезе на сцената и да завоюва президентските избори през 2016 година Номиниран бе от социалистите – наследници на обвързваните с Москва някогашни комунисти. Изгради имиджа си в годините преди политическата си случка с авиошоута, в които изпълняваше спиращи дъха лупинги със своя изтребител, разяснява „ Politico “.

И двете основни съперничещи си групи, борещи се на изборите в неделя, са ръководени от негови персонални съперници – Бойко Борисов и Кирил Петков. Проучванията дават и на двете групи поддръжка от 26%, заради което е прекомерно евентуално властта още веднъж да бъде съсредоточена в ръцете на Радев, а балканската страна да тръгне към 6-ти подред избори.
За хората извън основният фокус е позицията на Радев за Русия
Меко казано, президентът заобикаля конфликти с Москва. Подобно на Борисов при над 10-годишната му доминация в българската политика, той върви по фино въже сред Брюксел и Кремъл.

През 2021 година Радев си докара главоболия, когато разгласи Крим за съветски. Изказването разгневи украинското държавно управление и накара американското посолство в София да изрази дълбока угриженост. И въпреки по-късно Радев за загатна, че анексията на полуострова през 2014 година е нарушаване на интернационалното право, съперниците му видяха в коментара доказателство на проруските му възгледи.

Докато експлоадирането на войната в Украйна принуди доста европейски политици да трансформират позицията си към съветския президент Владимир Путин, то не съумя да накара Радев да смени изчаквателната си позиция. Възгледите му, постоянно хитри и прикрити зад двойнствена реторика, провокираха ред митинги. Демонстранти желаеха оставката му, като скандираха лозунги като „ София не е Москва “.

През октомври 2022 година, когато 9 източноевропейски страни показаха поддръжка за кандидатурата на Украйна за НАТО, Радев не подписа декларацията, като съобщи, че това би означавало война сред НАТО и Русия.

След многомесечни разгорещени диспути, през ноември 2022 година България най-сетне гласоподава за изпращане на оръжие за Киев.
Решението разгневи Радев
и той разкритикува партиите „ войнолюбци “.

„ България не взе участие в взаимната доставка на снаряди за Украйна, – сподели той пред публицисти в Брюксел след Европейския съвет предходната седмица. – Ние сме ангажирани единствено със снаряди, които могат да отидат в наши сътрудници и съдружници, в случай че те изискат от нас. Ясен ли съм към този момент? ”

Въпросът за въоръжаването на Украйна и позицията за войната демонстрира разделянето в националната политика. Евродепутатката социалистка Елена Йончева хвали Радев като политик с „ най-голямото публично доверие “ и споделя обичайна партийна линия, че „ снабдяването на Украйна с оръжия води единствено до още по-голяма ескалация на военните дейности “.

Макар Радев още да се радва на релативно висока известност спрямо други български политици, рейтингът му понесе сериозен удар, като спадна от 51% през февруари 2022 година на 36% през декември съгласно изследване на „ Алфа рисърч “.

Бившият министър председател Иван Костов жигосах Радев като
„ сътрудник на съветско въздействие “
и настоя, че той е превишил своите пълномощия с изявлението си за оръжията.

„ Той отхвърля да бъде президент на цялата страна “, оплака се Костов пред БНР, като посочи, че Радев работи като президент на левицата и проруската последна десница.

Според политолога Димитър Бечев възгледите на президента са популистка изразителност, целяща да се хареса на проруските гласоподаватели в България, които са многочислени по исторически аргументи. България е най-свързана с Русия страна от Европейски Съюз. Бечев обаче акцентира, че в интернационален проект Радев не е толкоз проруски, колкото настояват критиците му.

„ В последна сметка България не спря да изнася оръжия за Украйна, даже откакто на власт пристигна служебното държавно управление на Радев “, споделя политологът, имайки поради рухването на прозападното държавно управление на Кирил Петков, скрито въоръжило Украйна макар съпротивата в редиците на обединението.

На същото мнение е и различен политолог – Даниел Смилов. „ Главното в политиката на Радев е да разпалва проруски благосклонности в обществото. Но България ще продължи да изпраща оръжия макар апелите му “, споделя той.

Радев изгря като
политически скандалджия
на фона на митингите против корупцията през лятото на 2020 година След като прокурори обискираха президентството и задържаха да малко двама чиновници на администрацията, доста хора видяха в това отговор на рецензиите на Радев към основния прокурор Иван Гешев. Много хора не имат вяра на прокуратурата и я считат за оръжие на мафията.

Радев намерено поддържа митингите, настояващи за оставка на премиера Бойко Борисов и Гешев. Критиките му против тогавашното държавно управление провокираха възхищението на тези, които нямат самообладание за смяна и упорстват за промени в битката с корупцията.

„ Той е политик, който се възползва от всяка опция за ускори своите позиции и въздействие “, споделя Боряна Димитрова от „ Алфа рисърч “.

По думите й по време на ръководството си Радев съумя да скапе връзките си с всички политически партии.

Според Димитър Бечев последните години на политически безпорядък разрешиха на Радев да упражнява ненадейно огромна власт. Служебното държавно управление е отговорно за провеждането на постоянни избори. Законът обаче не планува „ спирачки и салда “ за отговорност на президента или назначените от него хора.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР